Codzienne spożycie marchwi, to nie tylko lepszy wzrok i zdrowsza, odmłodzona skóra. Daj się zaskoczyć dobroczynnym działaniem tej wspaniałej rośliny, jaką jest marchew.
Korzyści zdrowotne marchwi to między innymi obniżony cholesterol, ochrona przed atakami serca, zabezpieczenie przed niektórymi rodzajami raka, poprawienie wzroku i zmniejszenie oznak starzenia się. Ponadto, marchew ma pozytywny wpływ na zdrowie skóry, wzmacnia system odpornościowy, poprawia trawienie, zwiększa zdrowie układu sercowo-naczyniowego, ma działanie odtruwające i wpływa korzystnie na zdrowie jamy ustnej na wiele sposobów. Marchew jest również źródłem zbilansowanej dawki witamin i minerałów.
🥕
Marchew jest bogata w błonnik, witaminę A, C, K, B5, B8, B9, potas i żelazo. Jej najważniejsze zalety to:
- Ochrona przed chorobami serca. Regularne spożycie marchwi obniża poziom cholesterolu we krwi, a to ma korzystny wpływ na zdrowie serca. Rozsądnym jest więc włączenie do codziennej diety marchewkę w dowolnej postaci, aby obniżyć ryzyko chorób serca.
- Obniżanie ciśnienia krwi. Marchew jest bogatym źródłem potasu, który rozluźnia napięcie naczyń krwionośnych i tętnic, zwiększając w ten sposób przepływ krwi i usprawniając funkcjonowanie wszystkich organów.
- Poprawiona odporność. Marchew zawiera wiele antyseptycznych i antybakteryjnych właściwości, które pobudzają układ odpornościowy. Marchew jest bogatym źródłem witaminy C, która nie tylko pobudza aktywność białych krwinek, ale jest też jednym z najważniejszych elementów układu odpornościowego człowieka.
- Usprawnione trawienie. Marchew, podobnie jak większość warzyw i owoców, zawiera pokaźne ilości błonnika pokarmowego, jednego z najważniejszych elementów w utrzymaniu dobrego stanu układu pokarmowego.
- Ochrona przed rakiem. Spożywanie beta-karotenu jest kojarzone z obniżeniem ryzyka pewnych rodzajów raka, przede wszystkim raka płuc. Odkryto, że zwiększenie spożycia beta-karotenu z 1,7 do 2,7 miligrama, obniża ryzyko raka płuc o 40 procent.
- Zapobieganie degeneracji plamki żółtej. Jest to częsta choroba oczu u osób w podeszłym wieku, która osłabia funkcjonowanie plamki żółtej. Badania wykazały, że osoby zażywające najwięcej beta-karotenu, miały zmniejszone ryzyko degeneracji plamki żółtej nawet o 40 procent.
- Poprawa wzroku. Braki w dostarczaniu witaminy A, mogą powodować problemy z widzeniem w słabym świetle. Marchew jest bogata w witaminę A, dlatego jest znakomita w poprawianiu ostrości widzenia i chronieniu przed kurzą ślepotą.
- Zdrowie jamy ustnej. Związki organiczne zawarte w marchwi, same w sobie są doskonałymi antyoksydantami, ale marchew również stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która jest substancją alkaiczną i zwalcza bakterie i ciała obce, stanowiące zagrożenie jamy ustnej.
- Ochrona przed udarem. Jedzenie marchwi każdego dnia redukuje ryzyko udaru aż o 68 procent! Badania nad pacjentami dotkniętymi udarem pokazują, że ci którzy mają najwyższy poziom beta-karotenu, wykazują się największym wskaźnikiem przeżycia.
- Dobre dla cukrzyków. Marchew jest dobra do regulacji cukru we krwi, dzięki obecności karotenoidów, które wpływają na oporność insuliny, obniżając poziom cukru we krwi.
🥕
Poznaj więcej niesamowitych produktów, które pomogą Ci dostarczyć wszystkie wartości odżywcze w naturalny sposób każdego dnia: http://mojelodzkie.pl/wartosci-odzywcze/
Mówcie mi królik! Mnie do marchewki nie trzeba przekonywać! 😉
Znakomicie! Patrząc na listę zalet, pożyjesz i to zdrowo 😉