Imbir jest rośliną o wszechstronnych właściwościach leczniczych. Można go kupić w większości sklepów spożywczych, na pewno w supermarketach. Przykre, że w okresie pandemii ceny imbiru skoczyły do góry…
O właściwościach imbiru dowiedziałam się zbyt późno, bo być może moja tarczyca miałaby się dobrze i niepotrzebna byłaby jej operacja. Niestety sprawdziło się przysłowie „Polak mądr po szkodzie„. Po operacji tarczycy staram się dbać o jej kawałek, który mi pozostawiono, żeby sprostał wymaganiom mojego organizmu. Imbir wrzuciłam do „repertuaru codziennego spożywania”, sprawdzam jego działanie na własnej skórze i już teraz mogę przyznać, że naprawdę działa!
Przeprowadzone badania potwierdzają właściwości zdrowotne imbiru takie jak:
- poprawa sprawności intelektualnej
- przeciwdziała bólowi
- ma właściwości przeciwrakowe
- wspomaga leczenie wrzodów żołądka
- pomaga przy wzdęciach
- obniża poziom cukru we krwi
- łagodzi bóle menstruacyjne, migrenowe
- redukuje mdłości
- podnosi poziom testosteronu
- dezynfekuje jamę ustną
Imbir stosowany jest również w kosmetyce bowiem:
- wspomaga walkę z cellulitem
- wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej
- wspomaga kuracje przeciwtrądzikowe
- korzystnie wpływa na wygląd włosów
- ujędrnia ciało
Stałam się już fanką herbaty z imbirem. Kroję imbir w drobną kosteczkę i dodaję do rondelka z gotującą wodą, po czym wrzucam torebeczkę herbaty. Często wrzucam pokrojony imbir do gotowej herbaty i zjadam go popijając. Ma gorzki smak i jest ostry, wręcz palący, ale lubię to! Czasami dodaję do takiej herbaty miód i cytrynę.
Taka herbata ma działanie rozgrzewające, co pomaga zmniejszyć dolegliwości choroby przy niedoczynności tarczycy, wzmacnia odporność organizmu, poprawia trawienie.
Dzień bez herbaty z imbirem to dzień stracony! 🙂
Spróbuje wrzucić imbir do codziennego menu, na pewno posmakuje herbaty z imbirem i może też zostanę jej fanką 😉 Lece do sklepu po imbir!
Uwielbiam imbir, a herbata z imbirem i cytryną to najlepsza rzecz pod słońcem 🙂