Morwa biała (łac. Morus alba L.) to drzewo liściaste pochodzące z Azji. Owoce morwy mogą przybierać różne kolory: biały, różowy, fioletowy, a nawet czarny. Tę roślinę rozpoznamy po liściach, które wyróżniają się za sprawą nieregularnego, zmiennego kształtu. Skąd więc pochodzi jej nazwa? Inspirowana jest nie kolorem owoców, a kory. Owoce oraz liście morwy białej używane są od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia hiperglikemii. Natomiast liście spożywano w celu regeneracji funkcji komórek trzustki. Jak zatem stosuje się tę roślinę obecnie?
W jakiej formie występuje morwa biała?
Obecnie morwa biała jest nie tylko surowcem zielarskim. Stosuje się ją też powszechnie w hodowli jedwabników i przemyśle zarówno spożywczym, jak i papierniczym i energetycznym. W sklepach możemy znaleźć morwę białą w formie:
- herbaty z liści morwy
- suplementu diety w formie tabletek, które zawierają ekstrakty z liści
- ekstraktu z liści morwy białej w płynie (sok z morwy)
- suszonych owoców morwy
Morwa biała — właściwości
Choć morwa biała pochodzi z Azji, ze względu na swoje właściwości jest uprawiana także w Ameryce Północnej i Południowej, Afryce, na wyspach Pacyfiku i w Europie. Surowcami z tej rośliny, które mają działanie lecznicze, są owoce, liście i korzeń. Owoce morwy białej są jadalne i przybierają różne kolory, w zależności od gatunku. Suszone owoce stanowią doskonałą i smaczną przekąskę, która uważana jest za zdrowszą alternatywę dla chipsów i paluszków. Rozpoznamy je po walcowatym kształcie i słodkim, delikatnie mdłym smaku. Ogromną ich zaletą jest niska kaloryczność, dlatego po owoce morwy chętnie sięgają osoby na diecie odchudzającej. Są źródłem cennych składników takich jak:
- kwasy organiczne,
- flawonoidy,
- pektyny,
- witaminy z grupy B,
- potas,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- kwasu askorbinowy
- witamina C
- aminokwasy egzogenne.
Cenne okazują się być również liście morwy białej, które zawierają polifenole należące do grupy flawonoidów: kwercetyna, rutyna, makro i mikroelementy, witaminy z grupy B, witaminę PP.
Kiedy warto stosować morwę białą?
To właśnie liście morwy białej są najczęściej wykorzystywanym surowcem. Mogą one wykazywać działanie lecznicze dzięki substancjom aktywnym. Co prawda, właściwości prozdrowotne tej rośliny wyszły poza Chiny dopiero w XX wieku, ale od tamtej pory jest niezwykle popularna i stosowana jako wsparcie wielu schorzeń.
Stosuje się ją między innymi w przypadku cukrzycy i insulinooporności za sprawą bogatych w witaminy liści. Są one źródłem aktywnych składników, przyczyniających się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Jest to możliwe przede wszystkim dzięki 1-dezoksynojirimyciny. Jej działanie można porównać do działania leków przeciwcukrzycowych, a ponadto może powodować mniej skutków ubocznych, takich, jak senność, osłabienie, czy wzdęcia. Aktywne składniki obecne w morwie przeciwdziałają znaczącemu wzrostowi glikemii po posiłku — liście hamują aktywność enzymów rozkładających cukry złożone na cukry proste. Właśnie dlatego nie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym.
Podsumowanie
Morwa biała jest nie tylko bardzo smaczna, ale też wykazuje właściwości zdrowotne. Jest pomocnym składnikiem w zdrowej, zbilansowanej diecie, a także podczas diet odchudzających. Badania wykazują, że może być cennym wsparciem dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, dlatego zdecydowanie warto spróbować jej stosowania. Na szczęście jest szeroko dostępna, dlatego każdy z nas może mieć ją w swojej kuchni.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem: https://dico.pl/