Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, które powinno zapewnić nam odpowiednią dawkę energii. Dzięki temu będziemy gotowi do wykonywania kolejnych zawodowych obowiązków, nie odczuwając zmęczenia. Warto podkreślić, że ten posiłek jest ważny zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci. Jeśli w odpowiedni sposób go przygotujemy, będzie nie tylko smaczny, ale i treściwy.
Alternatywa dla kanapek
Jeśli zwykłe kanapki już dawno nam się znudziły, możemy zdecydować się na przykład na ciepłe śniadanie w formie jajecznicy. Ważne jest, aby do jajek dodać warzywa, najlepiej paprykę oraz pomidor. Dzięki temu śniadanie zostanie wzbogacone o witaminy, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Jeżeli preferujemy dania na mleku, doskonałą propozycją śniadaniową będzie muesli z mlekiem. W sklepach znajdziemy muesli w wielu odsłonach, jednakże najlepiej zdecydować się na wariant pełnoziarnisty. W roli śniadania z powodzeniem sprawdzi się także gęsty jogurt połączony z owocami i orzechami. Owoce zapewnią nam dodatkowe źródło witamin i minerałów, a orzechy będą energetycznym zastrzykiem. Takie śniadanie na pewno nasyci nas na dłuższy czas, jednocześnie dostarczając do organizmu najpotrzebniejszych składników. Doskonałą propozycją na śniadanie są także płatki pszenne, do których, poza owocami, możemy dodać rodzynki oraz migdały. Oczywiście wspomniane pomysły na śniadanie można do woli modyfikować, w zależności od naszych indywidualnych preferencji. Jeśli jednak zamierzamy sięgnąć po przyprawy, najlepiej zdecydować się na najzdrowsze propozycje, czyli na przykład kurkumę.
Kanapki w zdrowszej odsłonie
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. W przypadku kanapek koniecznie musimy pamiętać, aby wypełnić je warzywami. Dzięki temu nie tylko zapewnimy sobie źródło witamin i minerałów, ale także poprawimy sam smak. Musimy jednak pamiętać, że niektórych warzyw nie można ze sobą łączyć – na przykład pomidorów ze świeżym ogórkiem. Najlepiej każdą kanapkę obłożyć innym warzywem, które dodatkowo możemy „przyprawić” szczypiorkiem lub sałatą. Ważny jest także odpowiedni wybór pieczywa – powinniśmy unikać białego chleba, zastępując go chlebem razowym lub pełnoziarnistym. Obecnie w dobrze zaopatrzonych piekarniach bez problemu znajdziemy nawet pieczywo orkiszowe czy specjalne wypieki dla diabetyków. Jeśli decydujemy się na biały ser lub konkretne wędliny, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ich świeżość. Nie warto smarować pieczywa margaryną, bo wbrew pozorom, nie jest ona najzdrowszym rozwiązaniem – lepiej po prostu zdecydować się na masło.
Zdrowe i energetyczne śniadanie szybko postawi nas na nogi, przygotowując do kolejnych zawodowych wyzwań. Pełnowartościowe produkty są znacznie lepszym rozwiązaniem niż parówki, słodkie bułeczki, pączki czy tosty. Odpowiednio przygotowane śniadanie dostarczy do naszego organizmu najpotrzebniejszych składników, zapewniając zbilansowaną dietę. Po takim sytym i wartościowym posiłku na pewno minie parę godzin, zanim znowu poczujemy głód.
Przeczytaj także: https://fashionandbeauty.pl/jakie-powinno-byc-zdrowe-sniadanie/
O raju jak bym teraz chętnie przyjęła taka jajeczniczkę! Narobiłaś smaku!
Śniadanie to podstawa!
Śniadanie to podstawowe danie dnia, a ja niestety bardzo często wychodzę z domu bez, a pierwy posiłek jem po południu. Myślę, że tempo życia sprawia, że nie jestem odosobnionym przypadkiem.