4 grudnia w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich odbyły się Ogólnopolskie Dożynki Rybackie – Święto Ryb Słodkowodnych, pod patronatem Związku Producentów Ryb reprezentowanego przez prezesa Krzysztofa Karonia
Przybyłych do Dworu Anna powitał właściciel restauracji Kazimierz Gajek. W części oficjalnej zostali przedstawieni goście specjalni, jury konkursu, partnerzy i patroni medialni tegorocznych XIII Dożynek Rybackich.
Do udziału w tegorocznych dożynkach zgłosiły się jak zwykle restauracje, koła gospodyń wiejskich, szkoły gastronomiczne i gospodarstwa rybackie.
Przygotowane potrawy prezentowały się wyśmienicie i smakowały wybornie! Zdaniem Jury tegoroczne Dożynki Rybackie przewyższyły poziomem wcześniejsze i to pod każdym względem. Mnogość oferty, kunszt przygotowania, różnorodność smaków, estetyka stoisk zachwyciły wszystkich. Jury miało naprawdę trudne zadanie, by wybrać te najlepsze.
W jury konkursu zasiedli: Grzegorz Kapusta – Marszałek Województwa Lubelskiego, Lech Staniszewski – wiceprezes Związku Producentów Ryb, Zofia Czernicka – polska dziennikarka, prezenterka telewizyjna i konferansjerka, osobowość telewizyjna TVP, Mariusz Deckert – prezes Radio Lublin S.A., dr Jan Żelazny – Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, Jan Danilczuk – Konsul honorowy Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej w Lublinie, Jolanta Kozak – redaktor naczelna magazynu Panorama Lubelska, Wojciech Andrzejewski – redaktor naczelny „Przeglądu Rybackiego”, Jacek Fafiński – wicemistrz Olimpijski w Zapasach w stylu klasycznym z Atlanty oraz Grzegorz Skrzecz – polski pięściarz, medalista mistrzostw świata.
Nagrody podczas XIII Dożynek Rybackich w Dworze Anna przyznano:
w kategorii Restauracje:
pierwsze miejsce – filet z sandacza w pistacjach i boczku – Restauracja Zaścianek
drugie miejsce – tort z karpia – Dwór Mościbrody
trzecie miejsce – pasztet z pstrąga – Hotel Biesiada
a wyróżnienie otrzymał pstrąg w galarecie z Hotelu Huzar
w kategorii Szkoły i Koła Gospodyń:
pierwsze miejsce – tarta rybna – Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli
drugie miejsce – pasztet ze szpinakiem – Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance
trzecie miejsce – pyzy z nadzieniem z karpia w sosie grzybowym – Koło Gospodyń Wiejskich w Sobolach
wyróżnienie otrzymały sakiewki rybne z bulionem z ryb – Grupa Teatralna Ogniwo Samoklęski
w kategorii Gospodarstwa rybackie:
pierwsze miejsce – karp wędzony na drzewie owocowym – Gospodarstwo Rybackie Grabowce Dolne
drugie miejsce – żurek na wędzonym sumie – Gospodarstwo Rybackie Bełżec
trzecie miejsce – kawior Antonius z polskich jesiotrów – Gospodarstwo Rybackie Gosławice
a wyróżnienie otrzymał pstrąg marynowany z pustelni – Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia
Gratulacje dla Wszystkich i wielkie brawa dla właścicieli Dworu Anna – Anny i Kazimierza Gajków – organizatorów tak smakowitej imprezy, która z roku na rok przyciąga prawdziwe tłumy. W tym roku licznie przybyli przedstawiciele władz, świata kultury i biznesu, a także silna ekipa Lubelskiej Akcji Charytatywnej – uczestników spektaklu muzycznego „Con Amore” 😉
Lubelska.tv: Dożynki Rybackie organizowane są w celu promowania wśród społeczeństwa spożywania większej ilości ryb…
Nie przepadam za rybami ale takich chętnie bym posmakowała, wyglądają pięknie i naprawdę smakowicie.
mniam rybka