Wyjątkowe i bardzo smaczne spotkanie zaserwowała nam niegdyś Ania Bedlicka-Góźdź. W Galerii Gala piekłyśmy i smakowałyśmy pyszne i zdrowe tarty 🙂
Jak to Ania określiła, warsztaty pieczenia tart były „aktywną medytacją”, bo tarty robi się łatwo, szybko, a ich przygotowanie to naprawdę miło spędzony czas. Na początek Ania zdradziła jak sama robi tarty, potem podzieliłyśmy się na cztery zespoły i przystąpiłyśmy do dzieła tworzenia swoich własnych!
Powstały pyszne tarty warzywne i owocowe, a ich smakowanie było czystą przyjemnością, o czym przekonał się również Zbigniew Ławniczak, który wpadł do nas z niespodziewaną wizytą 😉
Podsumowując warsztaty Ania napisała na swoim profilu na facebooku: „Od pieczenia tart można się uzależnić…,bo są zawsze udane! i… pyszne! i… fotogeniczne! …i tartowanie to uspokojenie… to MEDYTACJA! – widzicie? To uzależnienie”. To prawda! 😉
Dla zainteresowanych przepis na pyszną i zdrową tarte:
ciasto: ok 1 szklanka mąki /jak chcesz eko to 3/4 żytniej lub orkiszowej i 1/4 gryczanej/, 1 jajko, 50 mg masła, 2 łyżki wody i już 😉 Zamiast tego można zastosować gotowe ciasto francuskie / właśnie takie my wykorzystałyśmy na warsztatach/ to rzecz jasna na spód…
w zależności czy ma to być tarta na słodko, warzywna, mięsna… dodajemy w zasadzie wszystko co mamy, a żeby troszeczkę ułatwić zadanie podam składniki tart jakie zrobił nasz zespół:
tarta warzywno – drobiowa: ugotowane brokuły, pomidory, sery różne – topiony, feta, pleśniowy, kurczak – oczywiście wszystko w kawałach 😉
sos do polania: 1 szklanka serka naturalnego + 2 jajka, do tego przyprawy wedle uznania
do tarty na słodko dajemy – owoce np. brzoskwinie, rodzynki, orzechy, czekolada ze słoiczka itp. itd, a sos do polania polecamy waniliowy
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min. Smacznego! 😉
Nie mogę czytać takich wpisów, bo od razu robię się głodna 😉 To musiały być megasmaczne warsztaty 😉
To było przesympatyczne spotkanie i ta radość wspólnej kreacji 🙂 Pozdrawiam Ewunia Ciebie i całe Grono medytujących przy tarcie 😉