/zdjęcie z internetu/
W dniach 5-6 września do Hotelu Ilan**** w Lublinie zawitał Europejski Festiwal Smaku, a wszystko dzięki Panu Mariuszowi Szwed – finaliście 3 edycji popularnego programu TVN – „MasterChef”.
Mariusz Szwed jest miłośnikiem kuchni azjatyckiej, właścicielem i szefem kuchni „Chinatown”, właścicielem klubo-dyskoteki „Na deskach” z autorskim menu. Na okoliczność odbywającego się w Lublinie Europejskiego Festiwalu Smaku, poświęconego tym razem historii i kulturze Gruzji, Pan Mariusz zaserwował gościom Hotelu Ilan**** specjały kuchni gruzińskiej m.in: zupę Haszlama i Chaczapuri…
Wszystko było PYSZNE! 🙂 Musze przyznać, że kuchnia gruzińska nie jest mi obca. W czasach kiedy moja przyjaciółka Aida mieszkała w Lublinie, często smakowałam dania przygotowane przez nią czy jej mamę.
Poznałam smak m.in. Chaczapuri, chociaż nie pamiętam wersji z jajkiem, jaką zaserwował nam MasterChef. W kuchni gruzińskiej naprawdę można się zakochać!
***
/zdjęcie z internetu/
Hotelowa Restauracja „The Olive” zasłynęła już z wyśmienitych dań przygotowywanych zgodnie z ponad 100-letnią recepturą, które dopełnia bogata oferta win sprowadzanych z wyselekcjonowanych, uznanych na świecie winnic. Specjalnością restauracji są też: wyśmienite kawy lub herbaty oraz przepysznych desery. Wszystko to podane w urokliwym lokalu przy klimatycznej muzyce klezmerskiej.
***
Kolacja w hotelowej Restauracji „The Olive” upłynęła w przyjaznej atmosferze, którą uprzyjemniały utwory gruzińskie w wykonaniu Gwiazdy Europejskiego Smaku w Lublinie – Katie Melua. Gruzińskie specjały przygotowane przez MaterChefa Mariusza Szweda smakowały wybornie…
***
Hotel Ilan**** to szczególne miejsce – dawna siedziba Jeszywas Chachmej Lublin /Lubelska Szkoła Mędrców”/, założona w Lublinie przez rabina Majera Jehudę Szapirę w 1930 roku, a zaprojektowana w stylu eklektycznym przez Agnora Smoluchowskiego. Była największą uczelnią talmudyczną na świecie.
W 2003 roku budynek został zwrócony Warszawskiej Gminie Żydowskiej, a w styczniu 2006 roku została otwarta tymczasowa mała synagoga, która mieściła się na parterze budynku. Już w lutym 2007 roku uroczyście otwarto synagogę, która służy lubelskiej społeczności żydowskiej oraz licznie odwiedzającym miasto chasydom i grupom żydowskich turystów.
/zdjęcie z internetu/
Hotel Ilan**** w Lublinie znajduje się przy ulicy Lubartowskiej 85. Jest to miejsce szczególne gdzie tradycja żydowska łączy się z jakością i najwyższym standardem. Na gości czeka 40 komfortowych pokoi oraz 2 apartamenty. Dobra lokalizacja, bezpłatny i monitorowany parking oraz Internet bezprzewodowy o przepustowości 25 MB/s to dodatkowe atuty hotelu. Warte uwagi jest również to, że obiekt jest w pełni przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych /podjazdy dla wózków inwalidzkich, specjalne windy, pomoc personelu/.
/zdjęcie z internetu/
Goście hotelowi mają możliwość zwiedzania synagogi oraz korzystania z mykwy bez dodatkowych opłat. Nasza kolacja była okazją do obejrzenia pomieszczeń hotelowych, w tym również synagogi. Dawid Patulski – General Manager Hotelu Ilan**** sprawdził się w roli przewodnika i fotografa 🙂
/na zdjęciu od dołu: Iwona Sawulska – Dyrektor Naczelna Teatru Muzycznego w Lublinie, Zbigniew Lisowski – właściciel Domo-System, Beata Zdyb – konsultant win włoskich, Bożena Lisowska – Radna Sejmiku Województwa Lubelskiego, Jolanta Kozak – Redaktor Naczelna Magazynu Moda i Uroda, ja oraz Dawid Patulski – General Manager Hotelu Ilan****/
***
/zdjęcie z internetu/
Gruziński Festiwal Smaku w Lublinie przybliżył historię i kulturę tego pięknego kraju. W całym mieście się zadziało. Były koncerty, występy teatralne, warsztaty ze smakowaniem, a niewątpliwie największą atrakcją był koncert Gwiazdy – Katie Melua na Arenie Lublin. Ten festiwal muzyki i dobrego smaku odbył się pod patronatem Instytutu Adama Mickiewicza, narodowej instytucji kultury promującej Polskę w Europie, a jego organizatorem było Miasto Lublin, Województwo Lubelskie oraz Kresowa Akademia Smaku w Lublinie. Partner – Arena Lublin.
Ciekawe czym organizatorzy zaskoczą nas za rok. Do zobaczenia! 🙂
Pani Ewo serdecznie dziękuje że mogłem Państwu zaserwować te dania a Pani opis i fotorelacja doprowadziły mnie do szczerego wzruszenia bardzo bardzo dziękuje jest mi niezmiernie miło i ciepło ma sercu pzdr